Przygotowanie 15 minut
Porcja 285 kcal
- 1/2 kg mieszanych owoców (mango, truskawek i zielonych winogron)
- 4 łyżki miodu
- łyżka ciepłej wody
- cytryna
- gotowa polewa czekoladowa
- gotowa polewa waniliowa
- gotowa polewa truskawkowa
Przygotowanie
Mango obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w długie cienkie plasterki. Z truskawek usunąć szypułki, duże owoce przekroić na pół, winogrona oberwać z gałązki, przygotowane składniki przełożyć do miseczki. Cytrynę umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. W filiżance miód wymieszać z ciepłą wodą i sokiem cytrynowym. Przygotowane owoce nadziewać naprzemiennie na długie szpadki do szaszłyków.
Plastry mango przed nałożeniem na szpadki zwijać dekoracyjnie w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na paterze, następnie skropić miodowo-cytrynowym syropem. Przygotowane danie wstawić do lodówki i schładzać co najmniej godzinę. Przed podaniem stopić polewy (każdą oddzielnie) i wlać je do małych miseczek. Słodkie szaszłyki podawać z przygotowanymi polewami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz