Szaszłyki na słodko

Składniki na 5 porcji

Przygotowanie 15 minut
Porcja 285 kcal

  • 1/2 kg mieszanych owoców (mango, truskawek i zielonych winogron)
  • 4 łyżki miodu
  • łyżka ciepłej wody
  • cytryna
  • gotowa polewa czekoladowa
  • gotowa polewa waniliowa
  • gotowa polewa truskawkowa

Przygotowanie

Mango obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w długie cienkie plasterki. Z truskawek usunąć szypułki, duże owoce przekroić na pół, winogrona oberwać z gałązki, przygotowane składniki przełożyć do miseczki. Cytrynę umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. W filiżance miód wymieszać z ciepłą wodą i sokiem cytrynowym. Przygotowane owoce nadziewać naprzemiennie na długie szpadki do szaszłyków.

Plastry mango przed nałożeniem na szpadki zwijać dekoracyjnie w harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na paterze, następnie skropić miodowo-cytrynowym syropem. Przygotowane danie wstawić do lodówki i schładzać co najmniej godzinę. Przed podaniem stopić polewy (każdą oddzielnie) i wlać je do małych miseczek. Słodkie szaszłyki podawać z przygotowanymi polewami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz