Składniki na 4 porcje
- 30 dag wątróbki wieprzowej
- 3 małe cebule
- 15 dag małych pieczarek
- 10 dag śliwek suszonych bez pestek
- 8 dag słoniny
- łyżka mąki
- tłuszcz do smażenia
- pieprz
- sól
- słodka mielona papryka,
- kilka liści zielonej sałaty
- 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 8 pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie
Wątróbkę opłukać, oczyścić z błoń, pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, pociąć w grubsze plastry. Słoninę pokroić w nieduże plasterki i lekko rozbić tłuczkiem. Pieczarki bardzo dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian wątróbkę, słoninę, śliwki, pieczarki i krążki cebuli.
Przygotowane szaszłyki oprószyć przyprawami (bez soli) i mąką. Na patelni grillowej silnie rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim szaszłyki. Potem zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze około 5 minut, obracając. Na koniec oprószyć solą. Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, oprószyć słodką mieloną papryką i usmażyć na chrupko na oleju. Szaszłyki ułożyć na półmisku przybranym sałatą, obok wyłożyć usmażone ziemniaki. Całość przybrać połówkami pomidorków koktajlowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz