Szaszłyk z wątróbki


Składniki na 4 porcje

  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 3 małe cebule
  • 15 dag małych pieczarek
  • 10 dag śliwek suszonych bez pestek
  • 8 dag słoniny
  • łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • pieprz
  • sól
  • słodka mielona papryka,
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 8 pomidorków koktajlowych do dekoracji

Przygotowanie

Wątróbkę opłukać, oczyścić z błoń, pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, pociąć w grubsze plastry. Słoninę pokroić w nieduże plasterki i lekko rozbić tłuczkiem. Pieczarki bardzo dokładnie oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian wątróbkę, słoninę, śliwki, pieczarki i krążki cebuli.

Przygotowane szaszłyki oprószyć przyprawami (bez soli) i mąką. Na patelni grillowej silnie rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim szaszłyki. Potem zmniejszyć płomień i smażyć jeszcze około 5 minut, obracając. Na koniec oprószyć solą. Ugotowane ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, oprószyć słodką mieloną papryką i usmażyć na chrupko na oleju. Szaszłyki ułożyć na półmisku przybranym sałatą, obok wyłożyć usmażone ziemniaki. Całość przybrać połówkami pomidorków koktajlowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz