Na ciasto:
- 25 dag mąki krupczaiki
- 15 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- żółtko
- zimna woda
- sól
- masło do formy.
Na masę:
- Po 10 dag daktyli, fig, moreli suszonych i migdałów
- 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
- 2 cytryny
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie
Zagnieść kruche ciasto, dodając 2-3 łyżki lodowato zimnej wody i szczyptę soli. Wstawić do lodówki. Migdały sparzyć, obrać, osuszyć i utłuc w moździerzu lub zemleć. Daktyle wydrylować i razem ze skórką pomarańczową, namoczonymi i odciśniętymi figami i morelami posiekać. Wycisnąć sok z obu cytryn. Wsypać migdały. Stopić miód i cukier, dodając imbir i kilka łyżek płynu, w którym moczyły się owoce. Do syropu dodać wszystkie bakalie i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Formę natłuścić masłem, wylepić ciastem, podpiec na złoto. Wyłożyć masę bakaliową i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz