Tarta z masą bakaliową


Na ciasto:
  • 25 dag mąki krupczaiki
  • 15 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • żółtko
  • zimna woda
  • sól
  • masło do formy.

Na masę:
  • Po 10 dag daktyli, fig, moreli suszonych i migdałów
  • 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2 cytryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie

Zagnieść kruche ciasto, dodając 2-3 łyżki lodowato zimnej wody i szczyptę soli. Wstawić do lodówki. Migdały sparzyć, obrać, osuszyć i utłuc w moździerzu lub zemleć. Daktyle wydrylować i razem ze skórką pomarańczową, namoczonymi i odciśniętymi figami i morelami posiekać. Wycisnąć sok z obu cytryn. Wsypać migdały. Stopić miód i cukier, dodając imbir i kilka łyżek płynu, w którym moczyły się owoce. Do syropu dodać wszystkie bakalie i smażyć ok. 5 minut, mieszając. Formę natłuścić masłem, wylepić ciastem, podpiec na złoto. Wyłożyć masę bakaliową i wstawić do piekarnika na 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz