Składniki na 2 porcje
Przygotowanie 15 minut
Porcja 250 kcal
- 10 dużych zielonych oliwek bez pestek, nadzianych migdałami lub czerwoną papryką
- opakowanie małych kulek mozzarelli
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 niepełne łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka ładnych listków bazylii
- 4 drewniane szpadki do szaszłyków
Przygotowanie
Kulki mozzarelli bardzo starannie odsączyć z zalewy. Poprzekrawać na połówki. Listki bazylii opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić na mniejsze części. Oliwki wyjąć ze słoika, ułożyć na bibule, żeby obciekły. Oliwę wlać do kubeczka, dodać sok z cytryny, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Sos starannie ubić widelcem. Odstawić.
Na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian: oliwki, mozzarellę i kawałki suszonych pomidorów. Między nimi na każdej szpadce umieścić listek bazylii. Gotowe szaszłyczki ułożyć na półmisku, udekorować bazylią i skropić przygotowanym sosem. Podawać ze świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz