Szaszłyczki z bazylią


Składniki na 2 porcje

Przygotowanie 15 minut
Porcja 250 kcal

  • 10 dużych zielonych oliwek bez pestek, nadzianych migdałami lub czerwoną papryką
  • opakowanie małych kulek mozzarelli
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 niepełne łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka ładnych listków bazylii
  • 4 drewniane szpadki do szaszłyków

Przygotowanie

Kulki mozzarelli bardzo starannie odsączyć z zalewy. Poprzekrawać na połówki. Listki bazylii opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy, odsączyć, pokroić na mniejsze części. Oliwki wyjąć ze słoika, ułożyć na bibule, żeby obciekły. Oliwę wlać do kubeczka, dodać sok z cytryny, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Sos starannie ubić widelcem. Odstawić.

Na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian: oliwki, mozzarellę i kawałki suszonych pomidorów. Między nimi na każdej szpadce umieścić listek bazylii. Gotowe szaszłyczki ułożyć na półmisku, udekorować bazylią i skropić przygotowanym sosem. Podawać ze świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz