Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Porcja 440 kcal
- 4 plasterki sera żółtego z ziołami
- 30 dag grubszego makaronu, np. rurek
- mała cukinia
- 10 dag szynki w plasterkach
- ząbek czosnku
- cebula
- olej
- jajko
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku, odcedzić, cukinię umyć, pokroić na plasterki, cebulę i ząbek czosnku obrać, posiekać, plasterki szynki pokroić na paski, na 2 łyżkach oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać szynkę, przesmażyć, dodać plasterki cukinii, przesmażyć, poddusić, przesmażone składniki wymieszać z makaronem, przyprawić solą i pieprzem, przełożyć do natłuszczonej olejem żaroodpornej formy, jajko rozkłócić ze śmietaną, masą polać makaron, posypać pokrojonymi na paski plasterkami sera żółtego z ziołami, zapiekać około 25 min w 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz