Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 25 minut
Porcja 580 kcal
- opakowanie (ok. 40 dag) spaghetti
- cebula
- 4 pomidory
- 40 dag tłustego twarogu
- kilka łyżeczek oleju
- 15 dag wędzonego chudego boczku (lub szynka, kiełbasa, kawałki pieczeni)
- kilka łyżeczek octu winnego
- sól
- pieprz
- 4 łyżki posiekanej natki
Przygotowanie
W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić, wrzucić makaron i zamieszać. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 7-8 minut. Cebulę obrać, grubo posiekać. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Połowę cebuli wymieszać z pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem, aby sałatka była pikantna. Skropić olejem i octem, posypać posiekaną natką.
Boczek pokroić w cienkie słupki. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić boczek oraz pozostałą cebulę i smażyć, mieszając, aż boczek się zrumieni. Makaron odcedzić na durszlaku i gorący wymieszać z sałatką pomidorową. Posypać pokruszonym twarogiem, polać zrumienionym boczkiem z cebulą i wymieszać. Podawać od razu na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz