Spaghetti po polsku

Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 30 minut
Porcja 420 kcal

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • duża cebula
  • 4 średnie dojrzałe pomidory
  • 40 dag białego tłustego twarogu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 15 dag wędzonego chudego boczku
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • łyżka białego octu winnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • nieduży pęczek natki pietruszki albo bazylii

Przygotowanie

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito, przelać wrzącą wodą, starannie odsączyć. Połowę cebuli dodać do miski z pomidorami, wymieszać, doprawić na ostro solą i pieprzem. Sałatkę skropić oliwą i octem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do sałatki, wymieszać. Odstawić na kilka minut.

Boczek pokroić w wąskie paseczki. W rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim cebulę z boczkiem. W dużej ilości osolonej wody ugotować spaghetti al dente. Odcedzić. Przełożyć do salaterki. Dodać sałatkę, wymieszać. Polać boczkiem z cebulką. Na wierzchu posypać rozkruszonym białym twarogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz