Przygotowanie 30 minut
Porcja 420 kcal
- opakowanie makaronu spaghetti
- duża cebula
- 4 średnie dojrzałe pomidory
- 40 dag białego tłustego twarogu
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 15 dag wędzonego chudego boczku
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- łyżka białego octu winnego
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- nieduży pęczek natki pietruszki albo bazylii
Przygotowanie
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w półplasterki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sito, przelać wrzącą wodą, starannie odsączyć. Połowę cebuli dodać do miski z pomidorami, wymieszać, doprawić na ostro solą i pieprzem. Sałatkę skropić oliwą i octem. Natkę umyć, osuszyć, posiekać. Dodać do sałatki, wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Boczek pokroić w wąskie paseczki. W rondlu rozgrzać olej. Przesmażyć na nim cebulę z boczkiem. W dużej ilości osolonej wody ugotować spaghetti al dente. Odcedzić. Przełożyć do salaterki. Dodać sałatkę, wymieszać. Polać boczkiem z cebulką. Na wierzchu posypać rozkruszonym białym twarogiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz