Spaghetti z bakłażanem

Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 280 kcal

  • 1/2 opakowania spaghetti
  • mała cukinia
  • bakłażan
  • 3 pomidory
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente (ma być sprężysty), osaczyć. Bakłażana i cukinię umyć, pokroić w plastry. Opłukane pomidory pokroić w małą kostkę, a czosnek w plasterki. Bakłażana przełożyć do miseczki, oprószyć solą i odstawić, żeby puścił sok. Ugotowany makaron ułożyć w formach na duże babeczki, zwijając go w gniazda. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i zapiekać kilka minut. W tym czasie rozgrzać olej, podsmażyć cukinię i osaczonego bakłażana, oprószyć solą i pieprzem.

Na drugiej patelni rozgrzać masło i zeszklić czosnek. Dodać pokrojone pomidory, przyprawić solą oraz odrobiną pieprzu i dusić chwilę pod przykryciem. Na talerzach ułożyć warstwę bakłażana i cukinii, na nich zapieczone makaronowe gniazdka. Wierzch gniazdek polać duszonymi z czosnkiem pomidorami. Spaghetti udekorować pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posypać zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz