Składniki na 4 porcie
Przygotowanie 40 minut
Porcja 410 kcal
- 40 dag makaronu spaghetti
- mały koncentrat pomidorowy
- 30 dag mięsa mielonego
- sól
- pieprz majeranek i oregano, kilka gałązek świeżej bazylii
- szklanka bulionu
- cebula
- ząbek czosnku
- marchewka
- 1/2 selera
- 20 dag pieczarek
- szczypta cukru
- olej do smażenia
- tarty parmezan
Przygotowanie
Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Marchewkę i seler umyć, obrać i pokroić w maleńką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pociąć w plasterki. Bazylię umyć, osuszyć, kilka listków zostawić do dekoracji, resztę posiekać. W rondlu mocno rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę i czosnek, potem dodać marchewkę, pieczarki i seler. Mieszając, smażyć pięć minut. Dołożyć mięso mielone i, wciąż mieszając, przysmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano, majeranek i posiekaną bazylię. Zalać gorącym bulionem. Przykryć i dusić około 10 minut.
W tym czasie w dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron ściśle według przepisu na opakowaniu (powinien być al dante). Gotowy bardzo starannie odcedzić durszlaku (nie przelewać zimną wodą) i przełożyć gorący do dużej salaterki. Gotowy : ewentualnie doprawić do smaku i wyłożyć makaron. Posypać startym parmezanem. Udekorować odłożonymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz