Spaghetti bolognese


Składniki na 4 porcie

Przygotowanie 40 minut
Porcja 410 kcal

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 30 dag mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz majeranek i oregano, kilka gałązek świeżej bazylii
  • szklanka bulionu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • 1/2 selera
  • 20 dag pieczarek
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia
  • tarty parmezan

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Marchewkę i seler umyć, obrać i pokroić w maleńką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pociąć w plasterki. Bazylię umyć, osuszyć, kilka listków zostawić do dekoracji, resztę posiekać. W rondlu mocno rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę i czosnek, potem dodać marchewkę, pieczarki i seler. Mieszając, smażyć pięć minut. Dołożyć mięso mielone i, wciąż mieszając, przysmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, oregano, majeranek i posiekaną bazylię. Zalać gorącym bulionem. Przykryć i dusić około 10 minut.

W tym czasie w dużej ilości osolonego wrzątku ugotować makaron ściśle według przepisu na opakowaniu (powinien być al dante). Gotowy bardzo starannie odcedzić durszlaku (nie przelewać zimną wodą) i przełożyć gorący do dużej salaterki. Gotowy : ewentualnie doprawić do smaku i wyłożyć makaron. Posypać startym parmezanem. Udekorować odłożonymi listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz