Spaghetti bolognese z pieczarkami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 30 minut
Porcja 415 kcal

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 30 dag mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek bazylii
  • oregano
  • majeranek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 selera
  • 30 dag pieczarek + szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Marchew i seler dokładnie umyć, obrać, pokroić w maleńką kosteczkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Bazylię umyć, osuszyć. Kilka ładnych listków zostawić do dekoracji, resztę posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić na nim czosnek i cebulę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim czosnek i cebulę, potem dodać marchewkę, pieczarki i seler. Cały czas mieszając, smażyć 4 minuty.

Do przesmażonych na patelni warzyw dołożyć mięso mielone i mieszając, przysmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, potem sól, pieprz, oregano i majeranek do smaku oraz posiekaną bazylię. Zalać bulionem, przykryć i dusić około 10 minut. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, dodając do wody 1 łyżkę oleju. Gdy będzie gotowy, starannie odcedzić i zaraz przełożyć do dużej miski. Gotowy sos wyłożyć na makaron. Posypać parmezanem i udekorować listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz