Sojowe leczo


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 45 minut
Porcja 260 kcal

  • 20 dag kotletów sojowych
  • 3 czerwone papryki
  • 2 zielone papryki
  • 1 cebula
  • 1/2 kg marchwi
  • 1/2 kg pieczarek
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 główka czosnku
  • Sól
  • Cukier
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • słodka papryka
  • olej

Przygotowanie

Kotlety sojowe namoczyć w bulionie warzywnym, kiedy namiękną, ugotować w bulionie. Odcedzić, pokroić w paski i włożyć do rondla. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Opłukane papryki oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paseczki. Umyte pieczarki oraz ogórki kiszone pociąć w plasterki. Ogórki włożyć do oddzielnego rondelka, zalać wodą i dusić kilka minut na małym ogniu.

Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać do niej pokrojoną paprykę i chwilę smażyć. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do rondla z pokrojonymi kotletami. Na patelnię włożyć pieczarki oraz pokrojoną w słupki marchewkę, znów podsmażyć i dodać do pozostałych warzyw. Podlać gorącą wodą i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać kiszone ogórki, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić szczyptą słodkiej papryki i soli. Wymieszać i jeszcze raz zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz