Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 45 minut
Porcja 260 kcal
- 20 dag kotletów sojowych
- 3 czerwone papryki
- 2 zielone papryki
- 1 cebula
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg pieczarek
- 4 ogórki kiszone
- 1 główka czosnku
- Sól
- Cukier
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- słodka papryka
- olej
Przygotowanie
Kotlety sojowe namoczyć w bulionie warzywnym, kiedy namiękną, ugotować w bulionie. Odcedzić, pokroić w paski i włożyć do rondla. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Opłukane papryki oczyścić z nasion, miąższ pokroić w paseczki. Umyte pieczarki oraz ogórki kiszone pociąć w plasterki. Ogórki włożyć do oddzielnego rondelka, zalać wodą i dusić kilka minut na małym ogniu.
Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać do niej pokrojoną paprykę i chwilę smażyć. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do rondla z pokrojonymi kotletami. Na patelnię włożyć pieczarki oraz pokrojoną w słupki marchewkę, znów podsmażyć i dodać do pozostałych warzyw. Podlać gorącą wodą i dusić kilka minut pod przykryciem. Dodać kiszone ogórki, ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić szczyptą słodkiej papryki i soli. Wymieszać i jeszcze raz zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz