Smaczne dania z serem camembert


Panierowany camembert

  • Krążek camemberta
  • jajko
  • 4 łyżki tartej bułki
  • olej do smażenia,
  • 150% konfitury z żurawiny

Krążek sera obtoczyć najpierw w jajku, poźniej w bułce tartej. Olej rozgrzać na patelni, smażyć na nim ser z każdej strony przez 2-3 minuty. Zapieczony ser warto przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Kurczak z serem camembert

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • krążek camemberta
  • tłuszcz do smażenia
  • bułka tarta
  • 1-2 jajka

Umyć piersi kurczaka i osuszyć. Ostrożnie, najlepiej przez folię plastikową, rozbić na cienkie plastry. Pokroić ser w dość grube plasterki. Układać je na połowie rozbitej piersi (pół krążka na jedną pierś), przykrywać drugą połową. Maczać w jajku, a potem panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu 4-5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz