Sernik z owocami i galaretką


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 30 minut
Porcja 300 kcal

  • 60 dag tłustego twarogu lub homogenizowanego twarożku
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 15 dag cukru
  • 5-6 łyżek masła
  • 50 dag mieszanki mrożonych owoców jagodowych
  • po 1 torebce galaretki cytrynowej i truskawkowej lub poziomkowej

Przygotowanie

Galaretkę cytrynową rozpuść w 2 szklankach gorącej wody. Twaróg przepuść dwukrotnie przez maszynkę wraz z ugotowanymi jajkami oraz skórką pomarańczową (serek homogenizowany wystarczy zmiksować z posiekanymi jajkami i skórką). Przygotowaną masę serową utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce lekko stężałej galaretki cytrynowej. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę, a następnie połącz z dodawanym porcjami kremem twarogowym. 12 małych okrągłych foremek przepłucz lodowatą wodą.

Napełnij przygotowaną masą, na wierzchu ułóż zamrożone owoce. Galaretkę truskawkową lub poziomkową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, polej nią owoce ułożone na serniczkach. Deserki odstaw do lodówki na 3-4 godziny, by dobrze stężały. Gotowe wyjmij z foremek. Możesz ewentualnie udekorować je listkami mięty albo bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz