Składniki na 20 porcji
Przygotowanie 40 minut + pieczenie 50 minut
Porcja 280 kcal
- 10 gruszek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 10 dag masła
- 20 dag cukru,
- Szczypta soli
- 1 torebka cukru waniliowego
- 8 jajek
- po 10 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki mleka
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 kg twarogu
- 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 10 dag rodzynek
- 5 łyżek konfitury morelowej
Przygotowanie
Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ skrop sokiem z cytryny. Wypukłą stronę owoców płytko ponacinaj. Masło utrzyj z 5 łyżkami cukru, solą i cukrem waniliowym, dodaj 4 jajka. Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem i kakao, dodaj do masy maślanej. Wlej mleko, wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki.
Pozostałe żółtka zmiksuj z resztą cukru, śmietaną, skórką cytrynową i serem. Wsyp budyń i rodzynki. Połącz z pianą ubitą z pozostałych białek. Masę serową rozsmaruj równą warstwą na cieście, przykryj owocami. Piecz około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe gruszki posmaruj podgrzaną, przetartą konfiturą morelową. Ostudź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz