Sernik z gruszkami


Składniki na 20 porcji

Przygotowanie 40 minut + pieczenie 50 minut
Porcja 280 kcal

  • 10 gruszek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru,
  • Szczypta soli
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • po 10 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki mleka
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 kg twarogu
  • 1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego
  • 10 dag rodzynek
  • 5 łyżek konfitury morelowej

Przygotowanie

Gruszki umyj, obierz, pokrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ skrop sokiem z cytryny. Wypukłą stronę owoców płytko ponacinaj. Masło utrzyj z 5 łyżkami cukru, solą i cukrem waniliowym, dodaj 4 jajka. Oba rodzaje mąki połącz z proszkiem i kakao, dodaj do masy maślanej. Wlej mleko, wymieszaj. Przygotowane ciasto przełóż do natłuszczonej blaszki.

Pozostałe żółtka zmiksuj z resztą cukru, śmietaną, skórką cytrynową i serem. Wsyp budyń i rodzynki. Połącz z pianą ubitą z pozostałych białek. Masę serową rozsmaruj równą warstwą na cieście, przykryj owocami. Piecz około 50 minut w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe gruszki posmaruj podgrzaną, przetartą konfiturą morelową. Ostudź.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz