Sernik z cytrusami


Składniki na 12 porcji

Porcja 300 kcal

Na ciasto:
  • jajko
  • pół kostki (12,5 dag) masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru

Na masę:
  • 25 dag mielonego twarogu
  • 4 żółtka
  • Pół szklanki cukru
  • torebka budyniu waniliowego
  • szklanki śmietanki kremówki
  • torebka cukru waniliowego
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • puszka mandarynek
  • torebka galaretki pomarańczowej
  • tłuszcz i mąka do tortownicy

Przygotowanie

Mąkę przesiej. Dosyp cukier (do kruchego ciasta najlepszy jest cukier puder). Wbij jajko. Dołóż zimne masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na około 30 minut. Tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi przygotowanej tortownicy. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st.

Twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Połącz z proszkiem budyniowym, śmietanką, sokiem i skórką cytrynową. Nałóż na podpieczone ciasto. Sernik piecz 40 minut w temperaturze 160 st. Wystudź. Mandarynki osącz, rozłóż na wierzchu sernika. Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Gdy zacznie tężeć, polej nią zimne ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz