Składniki na 7 porcji
Przygotowanie 45 minut
Porcja 510 kcal
- 7 kotletów schabowych bez kości
- 7 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1/2 pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Na ciasto:
- 2 jajka
- szklanka mąki
- szklanka mleka
Przygotowanie
Kotlety umyć, dokładnie osuszyć, bardzo mocno rozbić tak, żeby miały mniej niż pół centymetra grubości. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Bazylię umyć, zgnieść w dłoniach i drobno posiekać. Czosnek obrać, pokroić ostrym nożem w cieniutkie plasterki. Rozbite kotlety cienko posmarować musztardą po jednej stronie. Na połowie każdego ułożyć w sporych odstępach plasterki czosnku. Posypać posiekaną bazylią, oregano i majerankiem. Tak przygotowane kotlety złożyć na pół, ziołami do środka. Brzegi każdego z nich zaklepać dokładnie tłuczkiem i spiąć wykałaczką.
Zrobić ciasto. Mąkę rozmieszać z jajkami, dodać szczyptę soli i miksować, powoli dolewając mleko. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej. Kotlety maczać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać na stół prosto z patelni, z pieczonymi ziemniakami, przybrane listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz