Schab w galarecie


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 120 minut
Porcja 220 kcal

  • 80 dag schabu
  • 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka majeranku
  • po 1 łyżeczce soli i pieprzu
  • słodka mielona papryka
  • czubata łyżka żelatyny
  • pół szklanki białego wina
  • 1,5 szklanki bulionu
  • puszka brzoskwiń

Przygotowanie

Łyżkę masła utrzeć z solą, majerankiem, pieprzem oraz roztartym czosnkiem, zamrozić. Schab opłukać, osuszyć, nożem o długim cienkim ostrzu wyciąć otwór. Na przemian upychać w mięsie po kawałku masła ziołowego i śliwce. Otwór spiąć wykałaczką. Mięso natrzeć solą, oprószyć papryką. Piec 60 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć, ostudzić i pokroić w plasterki.

Żelatynę namoczyć w winie, odstawić na kilka minut. Spęczniała żelatynę zalać gorącym bulionem i, mieszając, rozpuścić. Wlać na półmisek trochę galaretki, ostudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem, masą napełnić pozostałe śliwki. Brzoskwinie pokroić w plasterki, ułożyć na galarecie, przykryć plastrami schabu. Udekorować pozostałymi owocami, zalać resztą galaretki i odstawić, by stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz