Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 120 minut
Porcja 220 kcal
- 80 dag schabu
- 20 dag suszonych śliwek kalifornijskich
- łyżeczka chrzanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- łyżeczka majeranku
- po 1 łyżeczce soli i pieprzu
- słodka mielona papryka
- czubata łyżka żelatyny
- pół szklanki białego wina
- 1,5 szklanki bulionu
- puszka brzoskwiń
Przygotowanie
Łyżkę masła utrzeć z solą, majerankiem, pieprzem oraz roztartym czosnkiem, zamrozić. Schab opłukać, osuszyć, nożem o długim cienkim ostrzu wyciąć otwór. Na przemian upychać w mięsie po kawałku masła ziołowego i śliwce. Otwór spiąć wykałaczką. Mięso natrzeć solą, oprószyć papryką. Piec 60 minut w temperaturze 200°C. Wyjąć, ostudzić i pokroić w plasterki.
Żelatynę namoczyć w winie, odstawić na kilka minut. Spęczniała żelatynę zalać gorącym bulionem i, mieszając, rozpuścić. Wlać na półmisek trochę galaretki, ostudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem, masą napełnić pozostałe śliwki. Brzoskwinie pokroić w plasterki, ułożyć na galarecie, przykryć plastrami schabu. Udekorować pozostałymi owocami, zalać resztą galaretki i odstawić, by stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz