Schab faszerowany owocami


Składniki na 8 porcji

  • 1 i 1/2 kg schabu środkowego
  • 40 dag mieszanych owoców suszonych: moreli, fig, żurawiny, jabłek, gruszek, śliwek
  • 1 duży kieliszek śliwowicy
  • łyżka suszonego majeranku
  • szczypta chili
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Suszone owoce wsypać do miseczki, skropić śliwowicą. Odstawić na 20 minut, by nasiąkły alkoholem. Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim ostrym nożem wyciąć w środku kieszeń. Mięso natrzeć solą, pieprzem, chili i majerankiem. Wstawić na godzinę do lodówki. Napęczniałe owoce dokładnie osaczyć, zachowując śliwowicę, którą były skropione. Częścią owoców napełnić otwór w schabie, resztę odłożyć.

Na patelni mocno rozgrzać olej. Na dużym ogniu szybko obsmażyć pieczeń ze wszystkich stron. Schab prosto z patelni przełożyć do brytfanny wraz z olejem, na którym się smażył. Obłożyć pozostałymi owocami, skropić śliwowicą. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 st. C, wstawić brytfannę z mięsem i piec, nie zmniejszając temperatury, około półtorej godziny. Gotową pieczeń podawać z kluskami śląskimi oraz sosem z pieczenia, który można wcześniej przetrzeć przez gęste sito.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz