Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 30 min
Porcja 340 kcal
- nieduży ogórek typu wąż
- duże soczyste jabłko
- 3 młode marchewki
- pęczek szczypiorku
- 3 dość duże pomidory
- pęczek rzodkiewki
- 3 łyżki majonezu jogurtowego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Szczypior umyć, usunąć nadpsute wąsy, osuszyć. Część wąsów odłożyć, a pozostałe dość grubo posiekać. Rzodkiewki, ogórek, marchewki, jabłko oraz pomidory umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Ogórek wraz ze skórką pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasiennie i pociąć w kosteczkę. Marchewki oskrobać i pokroić w półplasterki. Pomidory przekroić na pot, wydrążyć i miąższ delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić w kostkę.
Szczypior, rzodkiewki, ogórek, marchewki, jabłko i miąższ pomidorów doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, dokładnie wymieszać. Sałatką napełniać wydrążone połówki pomidorów. Brzegi ładnie udekorować majonezem, najlepiej wyciskając go ze szprycki. Pomidory z sałatką ułożyć na półmisku lub talerzykach udekorowanych wąsami szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz