Sałatka z rzodkiewką


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 30 min
Porcja 340 kcal


  • nieduży ogórek typu wąż
  • duże soczyste jabłko
  • 3 młode marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • 3 dość duże pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 3 łyżki majonezu jogurtowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Szczypior umyć, usunąć nadpsute wąsy, osuszyć. Część wąsów odłożyć, a pozostałe dość grubo posiekać. Rzodkiewki, ogórek, marchewki, jabłko oraz pomidory umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Ogórek wraz ze skórką pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasiennie i pociąć w kosteczkę. Marchewki oskrobać i pokroić w półplasterki. Pomidory przekroić na pot, wydrążyć i miąższ delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku i pokroić w kostkę.

Szczypior, rzodkiewki, ogórek, marchewki, jabłko i miąższ pomidorów doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą, dokładnie wymieszać. Sałatką napełniać wydrążone połówki pomidorów. Brzegi ładnie udekorować majonezem, najlepiej wyciskając go ze szprycki. Pomidory z sałatką ułożyć na półmisku lub talerzykach udekorowanych wąsami szczypiorku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz