Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 80 minut
Porcja 210 kcal
Na naleśniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody gazowanej
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- Sól
Na sałatkę:
- 1/2 kg ogórków małosolnych
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 2 czerwone cebule
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
Jajka ubić trzepaczką, doprawić solą. Mąkę przesiać, wlać do niej roztrzepane jajka, dolać wodę i mleko. Całość ubić na gładką masę. Dodać stopione masło. Wymieszać. Niezbyt cienkie naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki układać na dnie i ściankach szerokich bulionówek lub miseczek żaroodpornych tak, żeby uformować koszyczki. Wstawić miseczki do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i suszyć około 1 godziny. Wysuszone naleśnikowe koszyczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
W tym czasie umyć pomidory, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Ogórki pociąć na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa razem wymieszać, skropić olejem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzone koszyczki ostrożnie wyjąć z miseczek. Nałożyć do
nich przygotowaną warzywną sałatkę i podawać na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz