Sałatka z ogórkami


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 80 minut
Porcja 210 kcal

Na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • Sól

Na sałatkę:
  • 1/2 kg ogórków małosolnych
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 czerwone cebule
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Jajka ubić trzepaczką, doprawić solą. Mąkę przesiać, wlać do niej roztrzepane jajka, dolać wodę i mleko. Całość ubić na gładką masę. Dodać stopione masło. Wymieszać. Niezbyt cienkie naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Usmażone naleśniki układać na dnie i ściankach szerokich bulionówek lub miseczek żaroodpornych tak, żeby uformować koszyczki. Wstawić miseczki do piekarnika nagrzanego do 140 st. C i suszyć około 1 godziny. Wysuszone naleśnikowe koszyczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

W tym czasie umyć pomidory, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Ogórki pociąć na plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa razem wymieszać, skropić olejem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzone koszyczki ostrożnie wyjąć z miseczek. Nałożyć do
nich przygotowaną warzywną sałatkę i podawać na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz