Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 30 minut
Porcja 215 kcal
- po 8 dag młodych listków szpinaku, botwinki, rukoli oraz czerwonej sałaty radicchio
- po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
- papryczka chili
- łyżka marynowanego imbiru
- 40 dag filetów z łososia
- po 2 łyżki miodu, oleju oraz musztardy dijon
- łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie
Łososia pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na 1 łyżce gorącego oleju. Rybę przełożyć na talerzyk, ostudzić. Strąki papryki umyć. wytrzeć do sucha, następnie opiec w piekarniku (20 min). Wyjąć papryki, włożyć do miski, nakryć, ostudzić i oczyścić ze skórki oraz pestek. Strąki pokroić w paseczki.
Liście rukoli, szpinaku, botwinki oraz czerwonej sałaty przebrać, opłukać, starannie osuszyć. Chili rozciąć wzdłuż, usunąć pestki, a strączek posiekać. Wymieszać z papryką oraz z zieleniną. Sałatkę przełożyć na duży półmisek, obłożyć ostudzonym łososiem. Przygotować sos: musztardę utrzeć z sosem sojowym, miodem i resztą oleju. Przyprawić solą oraz pieprzem. Sosem polać sałatkę, posypać płatkami imbiru osaczonymi z zalewy. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz