Sałatka z kaczki z pomarańczami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 360 kcal

  • 40 dag filetów z piersi kaczki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duża pomarańcza
  • 4 liście rzymskiej sałaty
  • 20 dag rukoli
  • sól
  • pół główki sałaty radicchio
  • tłuszcz do formy

Na sos do sałatki:
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki białego słodkiego wina
  • 1 łyżka białego octu winnego.

Przygotowanie

Filety z piersi kaczki umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie mięso oprószyć solą. Posmarować miodem wymieszanym z olejem. Odstawić na 10 -15 min, po czym ułożyć w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury160°C Piec około 20 - 30 minut. Dokładnie obrać pomarańczę i podzielić ją na cząstki. Każdy kawałek obrać ze skórki, pozbyć się pestek. Wszystkie rodzaje sałaty opłukać pod bieżącą wodą, bardzo dokładnie osuszyć. Następnie porwać na średniej wielkości kawałki. Sałaty nie powinno się kroić nożem.

Przygotować sos do sałatki. Orzechy zrumienić na oliwie. W rondelku podgrzać miód razem z octem i winem. Dołożyć zrumienione orzechy. Zdjąć z ognia, wystudzić. Kawałki sałaty i cząstki pomarańczy przełożyć do salaterki, polać przygotowanym sosem, delikatnie przemieszać. Upieczone filety pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzach. Obłożyć przygotowaną sałatką. Podawać z kawałkiem świeżej bagietki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz