Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 25 minut
Porcja 190 kcal
- mały arbuz
- 5 moreli
- 3 kiwi
- 20 dag jasnych winogron
- 10 dag mrożonych lub świeżych malin
- 10 dag truskawek
- 20 dag borówek amerykańskich
- 20 dag świeżych lub mrożonych czereśni
- limonka
- 1/2 pęczka świeżych liści mięty
- 3-4 łyżki cukru
Przygotowanie
Umyty arbuz przekroić na pół. Specjalną łyżeczką do lodów wyciąć z miąższu arbuza kuleczki i usunąć pestki. Brzegi wydrążonych połówek naciąć w ząbki tak, aby powstał dekoracyjny wzorek. Wstawić połówki do lodówki. Maliny oraz czereśnie rozmrozić i osaczyć na sitku. Morele, truskawki, winogrona i borówki opłukać. Winogrona oberwać z gałązek. Kiwi obrać, przekroić na pół i pociąć w cienkie półplasterki.
Czereśnie wydrylować, a truskawki i obrane morele pokroić na nieduże kawałeczki. Wycisnąć sok z limonki. Dodać do niego cukier i mieszać, aż się rozpuści. Miętę posiekać. Kuleczki z arbuza oraz pozostałe owoce przełożyć do połówek arbuza, polać sokiem z limetki i wstawić na 3 godziny do lodówki. Serwować schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz