Sałatka w arbuzie


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 25 minut
Porcja 190 kcal

  • mały arbuz
  • 5 moreli
  • 3 kiwi
  • 20 dag jasnych winogron
  • 10 dag mrożonych lub świeżych malin
  • 10 dag truskawek
  • 20 dag borówek amerykańskich
  • 20 dag świeżych lub mrożonych czereśni
  • limonka
  • 1/2 pęczka świeżych liści mięty
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie

Umyty arbuz przekroić na pół. Specjalną łyżeczką do lodów wyciąć z miąższu arbuza kuleczki i usunąć pestki. Brzegi wydrążonych połówek naciąć w ząbki tak, aby powstał dekoracyjny wzorek. Wstawić połówki do lodówki. Maliny oraz czereśnie rozmrozić i osaczyć na sitku. Morele, truskawki, winogrona i borówki opłukać. Winogrona oberwać z gałązek. Kiwi obrać, przekroić na pół i pociąć w cienkie półplasterki.

Czereśnie wydrylować, a truskawki i obrane morele pokroić na nieduże kawałeczki. Wycisnąć sok z limonki. Dodać do niego cukier i mieszać, aż się rozpuści. Miętę posiekać. Kuleczki z arbuza oraz pozostałe owoce przełożyć do połówek arbuza, polać sokiem z limetki i wstawić na 3 godziny do lodówki. Serwować schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz