Ryba w miodzie


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 40 minut
Porcja 220 kcal

  • 80 dag filetów z ryby (np. karp, łosoś, dorsz, pstrąg)
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • zielona część dymki
  • do smaku sól i pieprz

Przygotowanie

Filety z ryb opłukać, osuszyć, pokroić na równe porcje. Przygotować marynatę: z cytryny wycisnąć sok, ząbki czosnku przepuścić przez praskę, pokroić dymkę. Wymieszać wszystko z oliwą i 2 łyżkami miodu.

Kawałki ryby zalać marynatą, przykryć i odstawić na około 20 minut. Rybę ułożyć na aluminiowej tacce, postawić ją na rozgrzanym grillu. Piec po kilka minut z każdej strony. Pod koniec posmarować skórkę miodem. Danie oprószyć solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz