Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 40 minut
Ta ryba ma lekko egzotyczny, słodko-ostry smak. Znakomita propozycja dla tych, którzy
nie przepadają za tradycyjnie przyrządzonymi rybami.
- 4 kostki mrożonej ryby
- gruby por
- garść rodzynek
- pojemnik śmietanki (200 g)
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)
- 4 łyżki oleju lub klarowanego masła do smażenia
- nutka pietruszki
Przygotowanie
Oczyścić por z piasku, opłukać i odciąć zielone i uszkodzone liście. Pokroić półplaslerki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić curry i kurkumę, wymieszać. Po kilku sekundach wsypać rozdrobnionego pora. Gdy się podsmaży, dodać rybą, krótko podsmażyć. Wlać pół szklanki wody, śmietankę, dodać sól, cukier i rodzynki. Przykryć. Dusić około 20 minut Posypać rybę posiekaną natkę pietruszki. Ryba znakomicie smakuje z ryżem na sypko lub świeżym białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz