Ryba duszona z porami i rodzynkami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 40 minut

Ta ryba ma lekko egzotyczny, słodko-ostry smak. Znakomita propozycja dla tych, którzy
nie przepadają za tradycyjnie przyrządzonymi rybami.

  • 4 kostki mrożonej ryby
  • gruby por
  • garść rodzynek
  • pojemnik śmietanki (200 g)
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)
  • 4 łyżki oleju lub klarowanego masła do smażenia
  • nutka pietruszki

Przygotowanie

Oczyścić por z piasku, opłukać i odciąć zielone i uszkodzone liście. Pokroić półplaslerki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wrzucić curry i kurkumę, wymieszać. Po kilku sekundach wsypać rozdrobnionego pora. Gdy się podsmaży, dodać rybą, krótko podsmażyć. Wlać pół szklanki wody, śmietankę, dodać sól, cukier i rodzynki. Przykryć. Dusić około 20 minut Posypać rybę posiekaną natkę pietruszki. Ryba znakomicie smakuje z ryżem na sypko lub świeżym białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz