Rozgrzewający poncz


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 15 minut
Porcja 170 kcal

  • szklanka rumu lub innego mocnego alkoholu
  • po pól szklanki czerwonego i białego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • kawałek skórki pomarańczowej
  • 2 szklanki mocnego naparu czarnej herbaty
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub cukru kandyzowanego
  • 5 goździków
  • 2 małe kawałki kory cynamonu
  • plasterki pomarańczy lub cytryny do dekoracji

Przygotowanie

W garnku zagotować herbatę. Wlać do niej sok wyciśnięty z pomarańczy. Następnie dodać miód, skórkę z pomarańczy, cukier trzcinowy (ew. kandyzowany), goździki i cynamon. Jeszcze chwilę gotować razem na dużym ogniu. Następnie wlać czerwone i białe wino. Dodać rum lub inny mocny alkohol, np. arak lub wódkę. Mocno podgrzać, ale już nie gotować! Przecedzić przez gęste sitko. Gotowy napój rozlać do ogrzanych szklaneczek. Każdą z nich udekorować plasterkiem pomarańczy lub cytryny.

Można też włożyć po kawałku kory cynamonu. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu. Aby wzbogacić smak rozgrzewającego ponczu, można dodać gwiazdki anyżu, kardamon, rodzynki, suszone morele lub figi. Zamiast czarnej herbaty można wykorzystać napar z herbaty owocowej: malinowej, z czarnej porzeczki, z owoców egzotycznych lub leśnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz