Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 55 minut

Porcja 460 kcal
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 4 plastry surowego boczku
- po pół strąka czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- pół średniej lub cała mała cukinia
- 10 -12 średnich pieczarek
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek natki
- kilka gałązek tymianku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kilka łyżek oliwy
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka opłukać, dokładnie osuszyć. Mięso przekroić wzdłuż, tak aby powstały cztery filety. Każdy kawałek drobiu przykryć folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem, aby nie porwać włókien mięsa, lekko oprószyć solą i pieprzem. Papryki, cukinię i pieczarki oczyścić. Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, starannie umyte pieczarki pociąć na połówki, a paprykę pokroić w dosyć grube paski. Zioła opłukać, osuszyć,
natkę grubo posiekać.
Startą cukinię wymieszać z natką, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną masę rozłożyć na płatach mięsa, na masie położyć paski kolorowej papryki i ciasno zwinąć w rulony. Każdą roladkę owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Obłożyć pomidorkami, pieczarkami oraz gałązkami tymianku. Całość skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180° C i zapiekać około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz