Ciasto francuskie z kwaszoną kapustą


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 900 kcal

opakowanie mrożonego francuskiego ciasta.

Nadzienie:
  • 5 dag wędzonego chudego boczku
  • łyżeczka kminku
  • pęczek koperku
  • 25 dag kwaszonej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • jajko.

Surówka:
  • główka sałaty masłowej
  • 4 pomidory
  • 3 łyżki jasnego octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ciasto rozmrozić w pokojowej temperaturze. Koperek opłukać, osuszyć, kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Dołożyć pokrojoną na kawałeczki kwaszoną kapustę, kminek oraz posiekany koperek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić pod przykryciem 10 minut. Jajko rozbić, oddzielić żółtko od białka. Ciasto pociąć na 8 kwadratów. Na środku każdego położyć porcję farszu. Brzegi posmarować białkiem.

Kwadraty złożyć na pół. Brzegi mocno zlepić, dociskając widelcem. Wierzchy posmarować resztą roztrzepanego jajka. Ułożyć na przykrytej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec około 15 - 20 minut. Sałatę i pomidory umyć, pokroić na kawałeczki. Ocet dokładnie wymieszać z odrobiną soli, pieprzu, musztardą i 1 łyżką wody. Stale ucierając, powoli dolewać olej. Warzywa tuż przed podaniem na stół polać przygotowanym sosem. Przemieszać. Podawać jako dodatek do rożków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz