Rolada


Składniki na 18 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 220 kcal

Na ciasto:
  • 5 jajek
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Na krem:
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag mielonego twarogu
  • 3 nektarynki lub brzoskwinie

Przygotowanie

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Nie przerywając ubijania, sypać małymi porcjami cukier. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i wymieszać (druga część ciasta jest jasna). Jasne i ciemne ciasto przełożyć do dwóch worków cukierniczych z okrągłą końcówką. Na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia na przemian ukośnie wyciskać paski jasnego i ciemnego ciasta.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C. Piec około 20 minut. Upieczony biszkopt zwinąć w rulon, owinąć ściereczką i odstawić, aby całkowicie wystygł. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasnokremową masę. Stale ucierając, małymi porcjami dodawać twarożek. Nektarynki umyć, wytrzeć do sucha, przekroić wzdłuż. Wyjąć pestki, miąższ pokroić na kawałeczki. Zdjąć ściereczkę, ciasto rozwinąć, posmarować kremem. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki nektarynek. Biszkopt ponownie zwinąć. Roladę ułożyć „szwem" do dołu np. na płaskim półmisku i wstawić do lodówki na 3 godziny, aby całkowicie zastygł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz