Rolada z lekkim farszem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 555 kcal

  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 bułeczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek koperku
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz, olej do natłuszczenia papieru

Przygotowanie

Bułeczki pokrój na kawałki, namocz w ciepłej wodzie, dobrze odciśnij. Wymieszaj z mięsem mielonym. Dołóż musztardę, posiekaną cebulę oraz roztarty czosnek. Wbij jajko. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Koperek opłucz, posiekaj. Cukinię oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w drobną kosteczkę.

Pokrojoną cukinię wymieszaj z koperkiem i śmietaną. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Mięsną masę przełóż na papier lekko posmarowany olejem. Rozwałkuj, formując prostokąt. Przygotowany farsz nałóż na mięsny placek, rozsmaruj, zostawiając wolne brzegi. Zwiń. Zlep końce rolady. Pieczeń posmaruj olejem ze wszystkich stron. Ułóż szwem do dołu na płaskiej blasze. Piecz 40 minut w temperaturze 170 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz