Rolada w marcepanie


Składniki na 15 porcji

Przygotowanie 75 minut
Porcja 420 kcal

  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 40 dag surowej masy marcepanowej
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany (typu śmietan-fix)
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 10 dag cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 3 łyżki dżemu morelowego
  • migdały i orzechy laskowe do dekoracji

Przygotowanie

Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 10 dag cukru na sztywno. Powstałą pianę wymieszać z żółtkami. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 10 minut w temperaturze 200°C. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin. Ciasto zwinąć. 2 szklanki śmietanki ubić z zagęstnikiem i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Dodać ostudzoną kawę, 1 opakowanie cukru i mielone orzechy.

Rozwinąć biszkopt, posmarować kremem, zwinąć. Schładzać 2 godziny. Marcepan zagnieść z pudrem i barwnikiem. Rozwałkować na prostokąt (25 x 33 cm), fantazyjnie ponacinać. Roladę posmarować podgrzanym dżemem, owinąć marcepanem i udekorować rozetkami bitej śmietany ubitej z pozostałej kremówki, migdałami i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz