Składniki na 15 porcji
Przygotowanie 75 minut
Porcja 420 kcal
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- 5 dag mielonych migdałów
- 40 dag surowej masy marcepanowej
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 10 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (instant)
- 2 torebki zagęstnika do śmietany (typu śmietan-fix)
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2,5 szklanki śmietanki kremówki
- 10 dag cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy
- 3 łyżki dżemu morelowego
- migdały i orzechy laskowe do dekoracji
Przygotowanie
Kawę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, odstawić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 10 dag cukru na sztywno. Powstałą pianę wymieszać z żółtkami. Do masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz migdały. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej pergaminem. Piec około 10 minut w temperaturze 200°C. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin. Ciasto zwinąć. 2 szklanki śmietanki ubić z zagęstnikiem i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Dodać ostudzoną kawę, 1 opakowanie cukru i mielone orzechy.
Rozwinąć biszkopt, posmarować kremem, zwinąć. Schładzać 2 godziny. Marcepan zagnieść z pudrem i barwnikiem. Rozwałkować na prostokąt (25 x 33 cm), fantazyjnie ponacinać. Roladę posmarować podgrzanym dżemem, owinąć marcepanem i udekorować rozetkami bitej śmietany ubitej z pozostałej kremówki, migdałami i orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz