Ciasto z bakaliami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 75 minut
Porcja 840 kcal

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • mąka do oproszenia stolnicy.

Nadzienie:
  • 20 dag twarogu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 1 jajko
  • 5 dag fig
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
  • pół szklanki cukru.

Sos:
  • 15 dag maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • cukier do smaku

Przygotowanie

Mak przebrać, opłukać go na sitku pod bieżącą wodą, osaczyć. Przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem. Gotować kilka minut. Odstawić do wystudzenia. Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie, a kiedy zmiękną, osaczyć. Śliwki razem z figami pokroić w paseczki. Wystudzony mak zemleć, wymieszać z olejkiem migdałowym, posłodzić do smaku. Twaróg razem z pozostałym cukrem utrzeć na gładką masę. Wymieszać z posiekanymi orzechami laskowymi, rodzynkami, śliwkami i figami. Wbić jedno jajko. Farsz dokładnie wymieszać.

Mąkę przesiać na stolnicę. Wbić jajko, które pozostało. Powoli dolewając około pół szklanki ciepłej wody, zagnieść ciasto na pierogi. Podzielić na porcje. Każdą cienko rozwałkować, lekko podsypując mąką. Powycinać krążki. Na każdym położyć porcję farszu. Następnie złożyć na pół i mocno zlepić brzegi. Przygotowane pierogi wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować jeszcze chwilę od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z sosem makowym, lub z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz