Składniki na 6 porcji
Na ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 5 cebul
- 2 łyżki oleju
- 5 dag surowego boczku
- 5 dag wędzonego boczku
- 1/2 łyżeczki kminku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju, pilnując, żeby się nie przypaliła (można dolać łyżkę wody). Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Przemieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Oba rodzaje boczku pokroić w kostkę i przesmażyć. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach tak, by się nie rozgotowały. Po przestudzeniu obrać i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Połączyć z obydwoma rodzajami mąki, jajkiem i szczyptą soli.
Wyrobić gładkie ciasto, utoczyć z niego wałek, pokroić go na równe kawałki, potem rozwałkować na placuszki. Na środku każdego ułożyć zeszkloną cebulę. Skleić i dłońmi uformować kule. Pyzy partiami wrzucać na wrząca, osoloną wodę. Gotować około 5 minut aż do wypłynięcia. Podawać gorące, polane przesmażonym boczkiem i posypane posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz