Pyzy z cebulką


Składniki na 6 porcji

Na ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Na nadzienie:
  • 5 cebul
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag surowego boczku
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju, pilnując, żeby się nie przypaliła (można dolać łyżkę wody). Doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Przemieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu. Oba rodzaje boczku pokroić w kostkę i przesmażyć. Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach tak, by się nie rozgotowały. Po przestudzeniu obrać i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Połączyć z obydwoma rodzajami mąki, jajkiem i szczyptą soli.

Wyrobić gładkie ciasto, utoczyć z niego wałek, pokroić go na równe kawałki, potem rozwałkować na placuszki. Na środku każdego ułożyć zeszkloną cebulę. Skleić i dłońmi uformować kule. Pyzy partiami wrzucać na wrząca, osoloną wodę. Gotować około 5 minut aż do wypłynięcia. Podawać gorące, polane przesmażonym boczkiem i posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz