Pulpety drobiowe


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 40 minut
Porcja 240 kcal

  • 40 dag mięsa mielonego z drobiu
  • 1 jajko
  • 2 papryki (zielona i czerwona)
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag makaronu
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka do smaku
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • po 2 łyżki masła, mąki pszennej, bułki tartej, przecieru pomidorowego, posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno posiekać. Mielone mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać połowę posiekanej cebuli, 2 łyżki bułki tartej i 4 łyżki wody. Przyprawić solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Wyrobić masę mięsną, jeśli jest za rzadka, dosypać trochę bułki. Na płaski talerz wsypać mąkę. Łyżeczką do herbaty nabierać małe porcje mięsa, formować okrągłe pulpeciki i obtoczyć je w mące. W płaskim rondlu zagotować wodę z bulionem. Do gotującego płynu włożyć pulpety i gotować na małym ogniu około 12 minut.

Wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Paprykę oczyścić, pokroić na kawałki, czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać masło i mieszając, podsmażyć czosnek, pozostałą cebulę oraz pokrojoną paprykę. Wlać szklankę wywaru z gotowania pulpetów, dodać przecier pomidorowy i gotować chwilę. Sos przyprawić solą, pieprzem, mieloną papryką. Włożyć pulpety, podgrzać. Podawać z ugotowanym makaronem, posypane posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz