Piersi z kurczaka z owocami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 45 minut
Porcja 280 kcal

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 20 suszonych śliwek bez pestek
  • 20 suszonych moreli bez pestek
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól
  • pieprz
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 8 listków sałaty masłowej
  • średni pomidor (lub 4 pomidorki koktajlowe)
  • kilka gałązek tymianku

Przygotowanie

Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć. Każdy filet rozciąć poprzecznie na dwa płaty, następnie płaty lekko rozklepać tak, żeby były jednakowej grubości. Na środku każdego z czterech płatów ułożyć rzędem po 5 śliwek. Na pozostałych w ten sam sposób morele. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy płat zrolować i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy.

Włożyć roladki i przez kilka minut podsmażyć ze wszystkich stron na ostrym ogniu, a potem zmniejszyć ogień i dosmażyć, aby z każdej strony nabrały złotego koloru. Na drugiej patelni bez tłuszczu uprażyć płatki migdałów. Gotowe roladki ułożyć po dwie różne na listkach sałaty. Polać na wierzchu roztrzepanym jogurtem, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Udekorować cząstkami pomidora lub pomidorkami koktajlowymi oraz ładnymi gałązkami tymianku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz