Składniki na 4 porcje
Przygotowanie
Porcja
- 4 duże filety z pangi
- 1/2 młodej i jędrnej zielonej cukinii
- 1/2 młodej i jędrnej żółtej cukinii
- Cebula
- cytryna
- strąk żółtej papryki
- strąk czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- sól
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- 1/2 pęczka bazylii
- kilka gałązek rozmarynu
Przygotowanie
Cytrynę umyć i wycisnąć z niej sok. Odcedzić pestki. Filety z pangi opłukać, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić przefiltrowanym sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać z łupin. Następnie grubo posiekać. Strąki żółtej i czerwonej papryki umyć, rozciąć na pół i oczyścić z gniazd nasiennych, a potem pokroić w cienkie paseczki. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę. Mieszając, usmażyć razem cebulę, czosnek i paprykę na gorącym tłuszczu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Obydwa rodzaje cukinii umyć i zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Mieszając, poddusić na rozgrzanym maśle. Odstawić do ostygnięcia. Rozmaryn i bazylię opłukać. Kilka igiełek rozmarynu odłożyć; resztę posiekać wraz z bazylią. Wymieszać z ostudzoną cukinią. Doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Powstały farsz nałożyć na filety z pangi, zwinąć razem w ciasne rulony. Podsmażone warzywa wyłożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na nich ułożyć przygotowane roladki z pangi. Posypać na wierzchu odłożonymi igiełkami rozmarynu. Piec około 35 minut w temperaturze 190 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz