Pstrąg z rozmarynem


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 40 minut
Porcja 240 kcal

  • 6 sprawionych pstrągów
  • 6 gałązek rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • cytryna
  • sól
  • czarny pieprz

Przygotowanie

Gałązki rozmarynu i bazylię opłukać pod bieżącą wodą. Zioła otrzepać z wody, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Listki bazylii oderwać od gałązek, pokroić w cieniutkie paseczki. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z odrobiną soli. Dodać posiekaną bazylię i oliwę, całość dokładnie wymieszać. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, po czym pokroić w cienkie plasterki. Pstrągi oczyścić, dokładnie umyć, osuszyć. W środku i na zewnątrz natrzeć solą oraz oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wnętrze ryb wypełnić przygotowaną mieszanką ziołową i plasterkami cytryny (6 plasterków odłożyć), ewentualnie spiąć drewnianymi wykałaczkami.

Na rybach ułożyć po gałązce rozmarynu i plasterku cytryny. Pstrągi umieścić w metalowych szczypcach do grillowania ryb lub ułożyć na aluminiowych tackach do grillowania. Ryby ułożyć na rozgrzanym ruszcie. Grillować 20 - 25 minut. Od czasu do czasu ryby obracać. Upieczone pstrągi przełożyć na talerze. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, najlepiej ze świeżym białym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami oraz grillowanymi pomidorami. Do ryb dobrze pasuje też sałatka z pomidorów polana sosem winegret.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz