Przekąska z polenty


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 75 minut
Porcja 260 kcal

  • szklanka kaszy kukurydzianej
  • kostka bulionu drobiowego
  • 20 dag pieczarek
  • 6 małych złotych marynowanych cebulek
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 główki sałaty dekoracyjnej czerwonej
  • 2 łyżki ostrego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Kaszę wsypać do miski, zalać szklanką wody. Odstawić. Zagotować w garnku 3 szklanki wody z kostką bulionu, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać napęczniałą kaszę i gotować, aż się rozklei. Następnie rozsmarować ją równą warstwą grubości około 1,5 cm na zwilżonym zimną wodą półmisku porcelanowym. Pozostawić do zastygnięcia.

Pieczarki umyć, osuszyć, pociąć w plastry. Zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju, osolić. Żółty ser pokroić w paski o długości 4 centymetrów. Sałatę dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na liście. Zastygniętą kaszę pokroić w prostokąty 4x5. Każdy posmarować ketchupem. Na połowie prostokątów ułożyć ser, pieczarki i cebulki. Przykryć resztą prostokątów. Ułożyć na sałacie. Skropić olejem doprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz