Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 75 minut
Porcja 260 kcal
- szklanka kaszy kukurydzianej
- kostka bulionu drobiowego
- 20 dag pieczarek
- 6 małych złotych marynowanych cebulek
- 15 dag ostrego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- 1/2 główki sałaty dekoracyjnej czerwonej
- 2 łyżki ostrego ketchupu
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- listek laurowy
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Kaszę wsypać do miski, zalać szklanką wody. Odstawić. Zagotować w garnku 3 szklanki wody z kostką bulionu, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodać napęczniałą kaszę i gotować, aż się rozklei. Następnie rozsmarować ją równą warstwą grubości około 1,5 cm na zwilżonym zimną wodą półmisku porcelanowym. Pozostawić do zastygnięcia.
Pieczarki umyć, osuszyć, pociąć w plastry. Zrumienić na patelni na 2 łyżkach oleju, osolić. Żółty ser pokroić w paski o długości 4 centymetrów. Sałatę dokładnie umyć, osuszyć, podzielić na liście. Zastygniętą kaszę pokroić w prostokąty 4x5. Każdy posmarować ketchupem. Na połowie prostokątów ułożyć ser, pieczarki i cebulki. Przykryć resztą prostokątów. Ułożyć na sałacie. Skropić olejem doprawionym sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz