Pierogi z wołowiną


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 85 minut
Porcja 860 kcal

Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
  • mąka do oproszenia stolnicy

Nadzienie:
  • 30 dag mielonej wołowiny
  • 30 dag cebuli
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 jajko na twardo
  • 1 kiszony ogórek
  • kawałek marynowanej papryki
  • 3 łyżeczki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2 żółtka

Przygotowanie

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać sól do smaku. Wbić jajko. Dołożyć pokrojone na kawałki masło. Wlać wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić cebulę, usmażyć na rumiano. Przestudzić, jajko ugotowane na twardo posiekać, ogórek i paprykę pokroić na kawałeczki. Mieloną wołowinę wymieszać z cebulą, jajkiem oraz ogórkiem i papryką. Dodać koperek. Ponownie wymieszać. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Schłodzone ciasto ułożyć na stolnicy. Rozwałkować na bardzo cienki placek, lekko podsypując mąką. Z placka szklanką powycinać krążki. Na każdym położyć niewielką porcję przygotowanego farszu. Złożyć na pół, dokładnie zlepić brzegi. Wierzchy pierogów posmarować roztrzepanymi żółtkami. Pierogi ułożyć tak, żeby się nie dotykały, na przykrytej papierem do pieczenia blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C. Piec około 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz