Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 85 minut
Porcja 680 kcal
- 60 dag wątróbki cielęcej
- por
- papryczka chili
- mały kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- kieliszek białego wina
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- sól.
Na pilaw ryżowy:
- 2 szklanki ryżu
- 2 szklanki bulionu
- cebula
- marchewka
- po 2 łyżki rodzynek i płatków migdałowych
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wątróbkę pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać posiekane chili, czosnek i starty imbir. Wlać wino i oliwę, odstawić na 20 min. Wątróbkę osuszyć, oprószyć mąką. Usmażyć na oleju na rumiano (w środku ma być różowa). Por umyć, pokroić w plasterki. Przygotować pilaw: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Wsypać ryż i smażyć, aż będzie szklisty. Zalać wrzącym bulionem.
Dołożyć pokrojoną w plasterki marchewkę i rodzynki. Przyprawić do smaku. Przykryć. Gotować na małym ogniu 25 minut. Gotowy pilaw wymieszać z płatkami migdałowymi. Na tłuszczu ze smażenia mięsa poddusić plasterki pora. Na patelnię ponownie włożyć wątróbkę, skropić pozostałą marynatą, podsmażyć, mieszając. Pilaw podawać z potrawką z wątróbki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz