Potrawka z wątróbki


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 85 minut
Porcja 680 kcal

  • 60 dag wątróbki cielęcej
  • por
  • papryczka chili
  • mały kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz
  • sól.

Na pilaw ryżowy:
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 szklanki bulionu
  • cebula
  • marchewka
  • po 2 łyżki rodzynek i płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wątróbkę pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać posiekane chili, czosnek i starty imbir. Wlać wino i oliwę, odstawić na 20 min. Wątróbkę osuszyć, oprószyć mąką. Usmażyć na oleju na rumiano (w środku ma być różowa). Por umyć, pokroić w plasterki. Przygotować pilaw: cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Wsypać ryż i smażyć, aż będzie szklisty. Zalać wrzącym bulionem.

Dołożyć pokrojoną w plasterki marchewkę i rodzynki. Przyprawić do smaku. Przykryć. Gotować na małym ogniu 25 minut. Gotowy pilaw wymieszać z płatkami migdałowymi. Na tłuszczu ze smażenia mięsa poddusić plasterki pora. Na patelnię ponownie włożyć wątróbkę, skropić pozostałą marynatą, podsmażyć, mieszając. Pilaw podawać z potrawką z wątróbki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz