Składniki na 10 porcji
Przygotowanie 30 minut
Porcja 210 kcal
- 50 dag kalarepki
- 50 dag zielonych szparagów
- 1 marchewka
- 40 dag ziemniaków
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- pół pęczka posiekanej trybuli lub natki
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka bulionu (z kostki)
Przygotowanie
Warzywa obrać i opłukać. Kalarepkę i szparagi pokroić na kawałki, marchewkę w kostkę, a ziemniaki w plastry. Kalarepkę oraz szparagi (bez końcówek) zalać 1 litrem lekko posolonego wrzątku, gotować 8 minut. Po 4 minutach dodać marchewkę, a warzywa wyjąć. Do wywaru włożyć końcówki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Wyjąć szparagi, wywar zachować.
W osobnym garnku ugotować ziemniaki, odcedzić. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, wlać do niej 4 szklanki wywaru z warzyw oraz śmietankę i zagotować. Sos przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posypać zieleniną. Do sosu włożyć wszystkie warzywa oraz pokrojone jajka. Potrawkę podawać na ciepło jako samodzielne danie lub jako dodatek do pieczonych mięs, np. cielęciny lub drobiu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz