Składniki na 2 porcje
Przygotowanie 40 minut
Porcja 530 kcal
- szklanka białego ryżu długoziarnistego
- 2 łyżki dzikiego ryżu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (lub 3 - 4 świeże pomidory)
- sól
- pieprz
- 4 gałązki bazylii
- kawałek żółtego sera
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub obrać i drobniutko posiekać. W rondlu rozgrzać masło. Wrzucić czosnek oraz cebulę i, mieszając, zeszklić. Oba rodzaje ryżu wymieszać i wsypać do cebuli. Wlać 1 szklankę wody, lekko posolić do smaku. Kiedy potrawa zacznie się gotować, zmniejszyć płomień, nakryć i gotować jeszcze około 20 minut. Od czasu do czasu ryż zamieszać, żeby nie przywarł do dna rondla. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Do ryżu dodać pomidory razem z zalewą i gotować jeszcze około 10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać bazylię i starty żółty ser, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Gotowe risotto przełożyć do małych salaterek, ugnieść łyżką i wyjąć na talerze tak, aby zachowało kształt miseczki. Przed podaniem potrawę ewentualnie udekorować gałązkami świeżych ziół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz