Pomidorowe risotto


Składniki na 2 porcje

Przygotowanie 40 minut
Porcja 530 kcal

  • szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • 2 łyżki dzikiego ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (lub 3 - 4 świeże pomidory)
  • sól
  • pieprz
  • 4 gałązki bazylii
  • kawałek żółtego sera
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę lub obrać i drobniutko posiekać. W rondlu rozgrzać masło. Wrzucić czosnek oraz cebulę i, mieszając, zeszklić. Oba rodzaje ryżu wymieszać i wsypać do cebuli. Wlać 1 szklankę wody, lekko posolić do smaku. Kiedy potrawa zacznie się gotować, zmniejszyć płomień, nakryć i gotować jeszcze około 20 minut. Od czasu do czasu ryż zamieszać, żeby nie przywarł do dna rondla. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Do ryżu dodać pomidory razem z zalewą i gotować jeszcze około 10 minut. Zdjąć z ognia, wsypać bazylię i starty żółty ser, przyprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Gotowe risotto przełożyć do małych salaterek, ugnieść łyżką i wyjąć na talerze tak, aby zachowało kształt miseczki. Przed podaniem potrawę ewentualnie udekorować gałązkami świeżych ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz