Polędwica wieprzowa z grzybami w białym barszczu


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 30 minut

  • 650g polędwicy wieprzowej
  • 200g białej kiełbasy
  • 150g mrożonych grzybów (mogą być pieczarki)
  • 1 mała cebula
  • 100g chrzanu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 150g obranych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 80ml oleju
  • sól.
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 torebka przyprawy do żurku i barszczu białego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 torebka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • Pieprz czarny mielony.
Przygotowanie

Biała, kiełbasę gotujemy w 11itrze wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i przyprawy do żurku i barszczu białego Ugotowana, kiełbasę kroimy w plasterki i ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy chrzan, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 15 minut. Z polędwicy formujemy steki, nacieramy przyprawą do mięsa wieprzowego i w każdym nacinamy nożem kieszeń.

Posiekane grzyby, cebulkę i czosnek przesmażamy na oleju. Tak przygotowanym farszem nadziewamy steki i smażymy Ugotowane ziemniaki kroimy na pól i układamy w głębokich talerzach z ćwiartkami ugotowanych jajek. Na wierzch kładziemy steki i zalewamy barszczem tak, aby nie zakrywały mięsa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz