Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut
- 650g polędwicy wieprzowej
- 200g białej kiełbasy
- 150g mrożonych grzybów (mogą być pieczarki)
- 1 mała cebula
- 100g chrzanu
- 100 ml śmietany 30%
- 150g obranych ziemniaków
- 3 jajka
- 80ml oleju
- sól.
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 torebka przyprawy do żurku i barszczu białego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 torebka przyprawy do mięsa wieprzowego
- Pieprz czarny mielony.
Biała, kiełbasę gotujemy w 11itrze wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i przyprawy do żurku i barszczu białego Ugotowana, kiełbasę kroimy w plasterki i ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy chrzan, śmietanę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy około 15 minut. Z polędwicy formujemy steki, nacieramy przyprawą do mięsa wieprzowego i w każdym nacinamy nożem kieszeń.
Posiekane grzyby, cebulkę i czosnek przesmażamy na oleju. Tak przygotowanym farszem nadziewamy steki i smażymy Ugotowane ziemniaki kroimy na pól i układamy w głębokich talerzach z ćwiartkami ugotowanych jajek. Na wierzch kładziemy steki i zalewamy barszczem tak, aby nie zakrywały mięsa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz