Składniki na 6 porcji
- 1 szklanka mąki razowej,
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 szklanka kefiru
- 5 łyżek wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka natki pietruszki,
- sól
- pieprz
- kiełki słonecznika
Przygotowanie
Jajko roztrzepać, dokładnie wymieszać z kefirem, wodą i dwiema łyżkami oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodać posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki. Jeszcze raz wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste można dolać odrobinę wody lub mleka.
Gotowe ciasto odstawić na około 15 minut, aby mąka napęczniała i składniki połączyły się. W tym czasie rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wylewać ciasto łyżką formując z niego placuszki. Obsmażać je po kilka minut z każdej strony. Usmażone placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na stół podawać gorące z podanymi osobno kiełkami słonecznika, ewentualnie z gęstą kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz