Pizza z serem z ziołami


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 50 minut
Porcja 380 kcal

Przygotowanie

Do mąki wkruszyć drożdże, dodać oliwę, pół łyżeczki oregano i sól, ciepłym mlekiem zarobić ciasto drożdżowe. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na blasze oproszonej mąką. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na cząstki, usunąć stwardniałe kawałki. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, przesmażyć posiekany czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory.

Dusić na małym ogniu, aż się rozgotują. Doprawić. 3Ciasto posmarować sosem, a dla dodania pizzy niezwykłego smaku posypać ją pokrojonymi plasterkami sera żółtego z ziołami. Na pizzy ułożyć plasterki szynki i pieczarek, posypać oliwkami. Ciasto odstawić do wyrośnięcia, piec 25 minut w piekarniku o temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz