Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 90 minut
Porcja 410 kcal
- 12 sztuk gotowych spodów do babeczek lub 1 spód na tarte
- 40 dag cebuli
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 30 dag kiełbasy
- majeranek
- kminek
- 3 jajka
- 20 dag żółtego sera, najlepiej parmezanu
- 40 dag gęstej kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w talarki. Kiełbasę pociąć na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, potem dołożyć plasterki kiełbasy i usmażyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Zdjąć z ognia i przestudzić. Potem porcje kiełbasy z cebulą ułożyć na każdej z babeczek lub na tarcie. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki, położyć na wierzchu.
Zetrzeć żółty ser na drobnej tarce. Śmietanę zmiksować z jajkami, przyprawić solą. pieprzem i majerankiem. Dodać do mieszaniny połowę startego sera, starannie razem wymieszać. Zalać sosem babeczki lub składniki na tarcie. Posypać resztą sera. Umieścić babeczki w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C 40 minut. Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz