Pikantne babeczki


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 410 kcal

  • 12 sztuk gotowych spodów do babeczek lub 1 spód na tarte
  • 40 dag cebuli
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 30 dag kiełbasy
  • majeranek
  • kminek
  • 3 jajka
  • 20 dag żółtego sera, najlepiej parmezanu
  • 40 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w talarki. Kiełbasę pociąć na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, potem dołożyć plasterki kiełbasy i usmażyć, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Zdjąć z ognia i przestudzić. Potem porcje kiełbasy z cebulą ułożyć na każdej z babeczek lub na tarcie. Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki, położyć na wierzchu.

Zetrzeć żółty ser na drobnej tarce. Śmietanę zmiksować z jajkami, przyprawić solą. pieprzem i majerankiem. Dodać do mieszaniny połowę startego sera, starannie razem wymieszać. Zalać sosem babeczki lub składniki na tarcie. Posypać resztą sera. Umieścić babeczki w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C 40 minut. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz