Piersi zawijane z boczkiem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 70 minut
Porcja 430 kcal

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry surowego boczku
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1/2 strąka żółtej papryki
  • 1 cukinia
  • 12 średnich pieczarek
  • 16 pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek natki
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić, uważając, żeby nie porwać mięsa. Obie papryki, pomidorki, pieczarki, natkę i cukinię umyć, osuszyć. Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki przekroje na połówki. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w paski. Natkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię wymieszać z natką i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

Przygotowaną masę ułożyć na filetach z kurczaka. Na niej położyć paski papryki, na przemian żółtej i czerwonej. Filety wraz z masą z cukinii i papryką zwinąć w roladkę. Owinąć w plastry boczku i pospinać wykałaczkami. Gotowe ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, gałązkami tymianku. Polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz