Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 70 minut
Porcja 430 kcal
- 4 filety z piersi kurczaka
- 4 plastry surowego boczku
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 strąka żółtej papryki
- 1 cukinia
- 12 średnich pieczarek
- 16 pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek natki
- kilka gałązek tymianku
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić, uważając, żeby nie porwać mięsa. Obie papryki, pomidorki, pieczarki, natkę i cukinię umyć, osuszyć. Cukinię wraz ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki przekroje na połówki. Z papryk wyjąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w paski. Natkę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cukinię wymieszać z natką i zmiażdżonym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przygotowaną masę ułożyć na filetach z kurczaka. Na niej położyć paski papryki, na przemian żółtej i czerwonej. Filety wraz z masą z cukinii i papryką zwinąć w roladkę. Owinąć w plastry boczku i pospinać wykałaczkami. Gotowe ułożyć w naczyniu do zapiekania, obłożyć pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, gałązkami tymianku. Polać oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz