Pieróg dla rodziny


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 310 kcal

Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag zimnego masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

Na farsz:
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag ryżu
  • 3 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie

Przygotować ciasto: do mąki dodać posiekane masło, szczyptę soli i wodę. Zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki, Przygotować farsz: ugotować ryż w osolonej wodzie, jajka ugotować na twardo, obrać. Ryż odsączyć, schłodzić. Cukinię umyć, osuszyć i wraz ze skórką pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.

Dołożyć cukinię i dusić do zredukowania płynu. Schłodzić. Połączyć z ryżem, posiekanymi jajkami i pokrojonym w kostkę żółtym serem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu. Uformować dwa duże pierogi, brzegi ciasta dokładnie zlepić. Wierzchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 45 minut. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz