Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 90 minut
Porcja 310 kcal
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 15 dag zimnego masła
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
Na farsz:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 20 dag ryżu
- 3 jajka
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 jajko
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie
Przygotować ciasto: do mąki dodać posiekane masło, szczyptę soli i wodę. Zagnieść kruche ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i na pół godziny włożyć do lodówki, Przygotować farsz: ugotować ryż w osolonej wodzie, jajka ugotować na twardo, obrać. Ryż odsączyć, schłodzić. Cukinię umyć, osuszyć i wraz ze skórką pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle.
Dołożyć cukinię i dusić do zredukowania płynu. Schłodzić. Połączyć z ryżem, posiekanymi jajkami i pokrojonym w kostkę żółtym serem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Na każdy z nich nałożyć porcję farszu. Uformować dwa duże pierogi, brzegi ciasta dokładnie zlepić. Wierzchy posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 45 minut. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz