Składniki na 7 porcji
Przygotowanie 70 minut
Porcja 290 kcal
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 10 dag świeżego szpinaku
- 10 dag półtłustego białego sera
- 10 dag fety
- 5 dag suszonych pomidorów
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- oliwa
- 15 dag szynki, najlepiej suszonej
- kilka malutkich pomidorków koktajlowych do dekoracji
Przygotowanie
Szpinak opłukać, zemleć i lekko odcisnąć z soku. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać szpinak, jajka, łyżkę oliwy oraz szczyptę soli, wymieszać, wlać trochę wody i zagnieść dosyć rzadkie ciasto, po czym uformować kulę. Owinąć folią i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Do miski włożyć biały ser i fetę, rozdrobnić widelcem, dodać żółtko i wymieszać. Suszone pomidory drobniutko pokroić, dodać do masy serowej, przyprawić solą oraz pieprzem.
Odkroić połowę ciasta, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć kółka. Na środku każdego ułożyć łyżeczką małą porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi i układać na tacy wyłożonej ściereczką. Kiedy wszystkie pierogi są już ulepione, w dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oliwy. Porcjami wrzucać pierożki na wrzątek, zamieszać łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 2-3 minuty i wyjąć
łyżką cedzakową. Podawać gorące, udekorowane pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz plastrami suszonej szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz