Składniki na 6 porcji
- 1/2 kg białego półtłustego sera (nie może być kwaskowy)
- 5 jajek
- 7 czubatych łyżek mąki
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 4 łyżki świeżego masła
- 4 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Jajka umyć pod bieżącą wodą, rozbić i białka oddzielić Do dużej miski włożyć biały ser, rozkruszyć widelcem. Dodać żółtka i starannie razem wyrobić. W innej misce białka jajek ubić ze szczyptą cukru na sztywną pianę, następnie ostrożnie połączyć z masą serowo-żółtkową. Dosypać do masy mąkę i wszystko razem delikatnie wymieszać tak, aby powstało ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oproszoną odrobiną mąki, uformować z ciasta wałek, a potem pokroić go w ukośne kluski około 5 cm długości.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać partiami kluski pilnując, aby woda cały czas wrzała. Gdy wypłyną na wierzch, jeszcze chwilę pogotować i ostrożnie wyławiać łyżką cedzakową, układając na półmisku. Na patelni rozpuścić masło. wsypać bułkę tartą i mieszając razem przesmażyć tak, aby bułka lekko się zrumieniła. Tuż przed podaniem na stół pierogi okrasić bułeczką z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz